Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marma chikitsa

stazeny-soubor.jpgMarma Chikitsa 
Marma je vitálním energetickým bodem na povrchu těla, která zasahuje všechny tělesné i duševní tkáně jedince. Marmy vytváří spletitý systémem mikro čaker, ve kterém je sedm klasických čaker jejich doplňující součástí. Zkoumání marmických bodů se rozvíjelo již v dobách starých véd a jejich popis se objevuje v textech jako Rgvéda, či ve spisech slavného lékaře a chirurga Sushruty. Během ayurvedských masáží se masér soustředí právě na určité marmické body specifické pro pomoc klientovi. Marma chikitsa je tedy nedílnou součástí indického kulturního dědictví a její využití v léčení nemá obdoby. 
Význam marmové terapie:

- Slouží jako diagnostický nástroj

- Komunikuje s tělem na buněčné úrovni

- Vytváří rovnováhu mezi Vátou, Pitou a Kaphou
- Slaďuje tělesné dráhy
- Léčí vnitřní orgány těla
- Snižuje bolest
- Relaxuje a uvolňuje tělo
- Zlepšuje a uklidňuje mysl a náladu 
- Čistí emoce – rozpouští traumata a post traumatický stresový syndrom (PTSD)
- Stimuluje trávení
- Detoxifikuje tělo
- Zlepšuje paměť a pozornost
- Má preventivní a omlazující charakter
- A další
Marmy mají také emotivní i duchovní charakter a propojují fyzické tělo a mysl s kóšami – energetickými těly. Každá dósha vyvolává jiný druh emocí a ty mohou narušit funkčnost kóšy. Proto má každá marma i svou specifickou emocionální podobu a při nerovnováze určité dóši se aplikuje patřičná marma té dané emoce. 
Někomu bude marma chikitsa připomínat čínskou medicínu. Jsou si v mnohém podobné, ale i jiné. Nemá však smysl srovnávat, která je lepší a která horší. Obě pracují na jiných základech a obě jsou stejně funkční, dělají-li se správně. 
Celkové sladění všech marem vede k harmonizaci těla, duše a okolí jedince. Sladit celé tělo v jednom kuse by bylo na několik hodin, proto se sladění provádí po částech, či se kombinuje s jinými formami masáže v závislosti na daném zdravotním problému. Pro sladění se používá kombinace tlaku, aplikace oleje pro specifickou dóshu, mantry a sladění tonizační vidlicí. Může se stát, že dojde k emocionálnímu uvolnění a klienti přitom často pláčou. Není to však negativní znak. Naopak je to známka čištění.